Kendisiyle telefon görüşmesi yaptığımız muhteşem insan, İdol Cast & Model Ajans’ın sualtı modeli ve oyuncusu Dilara Çetinel henüz 24 yaşında… Güzelliği ile ve önemli projelerle dikkat çekerek, sosyal medyada çok paylaşılan karelere hayat verdi. Son açıklamasında “30 Mayıs 2015 tarihinde Suada’ da gerçekleştirilmesi planlanan “TÜRKIYE’NİN İLK SUALTI MODEL LANSMANI ” hazırlık sürecine girilmiş olup, sponsorluk talepleri incelenmeye başlandı” Diyor Sevgili Dilara Çetinel..
SULARIN ALTIN PRENSESİ Dilara Çetinel diyor ki” Derine ve Maviliklere daldığımda suyun üstündeki her şeyi unutuyorum yalnızca ben ve çevremi saran Sualtı Dünyasının Rengârenk sessizliği ile beraber oluyorum. O büyüleyici atmosferi hissedebilmek için bu yolda güvendiğim ve bana eşlik eden tek Ruhum ve Tüpüm en yakın Arkadaşım oluyor, beni her şeyden uzaklaştıran Hayatımın yıpratıcı izlerini unutturan. Her seferinde Denize baktığımda onun kokusunu içime çektiğimde gizemli bir Dünya beni çağırıyor. Sualtında olan bu Tutkum ve Sevgim heyecan verici ve nefes kesen Sualtı Dünyası.
SU PRENSESİ HER ZAMAN HAZIR VE MUHTEŞEM
21 Aralık 1989 yılında Almanya Bielefeld kentinde dünyaya gelen Dilara Çetinel, eğitim hayatına 1995 – 2000 tarihleri arasında İlkokulu ile başlamış ve ilkokul 5. sınıftan itibaren 2007’de Ortaokul eğitimini tamamlamıştır. 2007-2009 yıllarında Lise öğrenimini bitirip, ardından Ekonomi Meslek Okulundan 2012senesinde mezun olmuş. Mezuniyetinden sonra Adli Tıp Okumak için başvurusu yapan Çetinel, 1 Yıl bekleme süresi verildikten sonra uzun zaman boyunca Türkiye’de kaldı. Türkiye’ye alışan model, kesin dönüş yaptı ve yaşamını Sualtı modeli olarak sürdürdü. Sayısız reklam, tanıtım, belgesel çalışmasına imza atan Türkiye’nin su altı modeli Dilara Çetinel, bunların yanı sıra spor ile büyüdü. 10 yıllık binicilik eğitiminde ve sayısız binicilik branşında bölge 1.liği kazanan güzel model, dalışa olan ilgisini henüz küçükken fark etti. 4 yaşında yüzme eğitimlerine başlayan Çetinel, yurtdışında da geçerliliği olan “Yüzme Bröveleri” ne sahip. Daha sonraları, 12 yaşlarından itibaren Su ve Sualtı branşlarında kendisini yetiştirmeye başlayan güzel model, Türkiye Sualtı Spor Federasyonunda CMAS Üç yıldız dalış üyesidir.
İNANILMAZ BİR HAYVANSEVER VE SOSYAL PROJELER KRALİÇESİ
Modelimiz aynı zamanda müthiş bir hayvan sever ve sosyal projeler alanında harika işlerin kraliçesi desek abartmış olmayız. “Türkiye’nin Profesyonel Sualtı Modeli” Dilara Çetinel Yedikule Hayvan Barınağın’ da bir ilki daha gerçekleştirerek, Dilara Anne ile Yedikule’nin Maskotu “Engelli Çiço” Barınaktaki dostlarına destek olmak için “Sualtı Modelliğine” soyunacak demiş açıklamasında. Dilara Çetinel’den bahsediyoruz.. Su altı modelliği diye yeni bir branş, yeni bir alan çıkarıyor karşımıza. Dilara 25 yaşında, Almanya doğumlu bir Türk kızı. Almanya’da doğmuş, büyümüş, ekonomi eğitimi almış. 3 yıl önce yurda dönüyor, Antalya’ya yerleşiyor. Hobi olarak zaman zaman ‘derin mavi’ye dalıyor. Yine daldığı günlerden birinde ‘neden olmasın’ sorusu aklına geliyor. Çevresindekilerin sürekli “Modellik yapsana” önerisini “Ben bu işi suyun altında yapmalıyım” fikriyle birleştiriyor. Ve 3 yıl önce modellikte devrim yapıyor. Türkiye’de bir ilk olan Çetinel’in yaptığı bu iş ilgi görüyor ‘ilginçlik’ kontenjanından. Su geçirmeyen ürünler üreten firmalar Dilara’ya teklif götürüyor. Dilara da kıyafetlerle, kostümlerle, takılarla dalıyor suya ve poz veriyor.
MADDİ GETİRİSİ ÇOK AZ AMA KALPLERDEKİ SESİ PAHA BİÇİLMEZ
Ancak Çetinel oldukça zor bir iş yapsa da getirisi öyle olmuyor. Modelliğini yaptığı firmalar çok cüzi rakamlar öderken, sponsor da bulmakta zorlanıyor. Engelli çocuklar için hazırladığı “Su altında engelleri aşalım” projesine de kimse sahip çıkmıyor. Ailesinin desteğiyle yoluna devam etmeye çalışan Dilara bir dönem mesleğinden kopma noktasına geliyor. Çünkü yaptığı işle kendini finanse etmesi bir yana, her çekimde cebinden yemek zorunda kalıyor. Ama şimdilerde “Pes etmek bana yakışmaz” diyerek tekrar elbiselerle su altına inmeye hazırlanıyor, yine kendi gücüyle: “Türkiye’de bu işi yapan tek kişiyim. ABD’de, Avrupa’da firmalar bu işi yapan modellerin üzerinde çok duruyor. Fakat ülkemizde bu akımın tek temsilcisi olmama rağmen çabalarım karşılıksız kalıyor. Çok büyük şeyler beklemiyorum. Bu mesleği yapmaya başladığımdan beri önceliğim her zaman sosyal sorumluluk projeleri olmuştur. Beni üzen bu projelerde de destekçi bulamam oldu.”DİYOR.
Türkiye’nin tek ‘sualtı modeli’ Dilara Çetinel, çektiği sıkıntılardan bu şekilde dert yanıyor. Peki, nasıl oluyor bu sualtı modelliği!.. Biz koltukta oturarak poz vermekte zorlanırken, Dilara nasıl suyun altına inip, poz veriyor; hem de elbiselerle? Dinliyoruz kendisinden..
ÇOK EFOR SARF EDİYORUZ,SU ALTINDAKİ BAKIŞ BİLE ÖNEMLİ
“En önemlisi suya girmeden önce fiziken ve mental olarak hazır olmak. Çünkü 3-4 metre derinlik de olsa suyun altında bambaşka fizik kuralları geçerli. Su altında giyeceğiniz kostümle poz verebilmek için büyük enerji sarf etmeniz gerekiyor. Dengeyi sağlamak ve suda durabilmek çok önemli; çünkü bir el oynaması her şeyi bozabiliyor. Bakışlarınız ve yüzünüzdeki ifade de bu çalışmada dikkat etmeniz gereken en önemli şey. Asıl önemlisi de ciğerlerinizde depoladığınız hava. Su altında uzun süre kalabilmek için ciğerlerinizi havayla doldurmanız ve öyle dalmanız gerekli. Ben tek nefeste bir buçuk dakika suyun altında kalabiliyorum. Ancak bu kez de havanın sizi yukarı itiyor olmasıyla savaşmak zorundasınız. Bunun önüne geçmek için de genellikle belinizde ağırlıklar olmak zorunda. Bu sizi dengede tutsa da, yüzeye çıktığınızda su üzerinde kalmanız için çok efor sarf etmenize sebep olacak.”
KALABALIK EKİP GEREKİYOR,EN BÜYÜK ZORLUKTA FOTORAFÇILARIN.
“Su altında çalışırken, en büyük iş ise fotoğrafçılara düşüyor. Çünkü karşıdaki modeli doğru kadrajla görüntülemek ve bu sırada kendi dengesini de sağlamak zorunda. Bu iş ayrıca ciddi bir prodüksiyon da gerektiriyor. Makyaj ekibinden kostüm ekibine, su üstü destek ekibinden su altındaki güvenlik ekibi ve görüntüleme ekibine kadar oldukça kalabalık bir ekiple çalışmanız gerekmekte.”
BAMBAŞKA BİR DÜNYA,SONSUZ BİR MAVİLİK.
“Çekimler çok keyifli ama o kadar da yorucu geçebiliyor çünkü çok fazla efor ve emek harcıyorsunuz. Çoğu çekim 6 saat ve üzeri sürebiliyor. Su altındaki şartlar karadaki kadar kolay değil. Modelle su altında iletişim kurmak ve modeli yönlendirmek çok önemli ve eğer yapılabilirse hem zaman kaybına hem de modelin gereksiz üşümesi ve yorulmasının önüne geçilebiliyor. Model ve fotoğraf sanatçısının birlikte yapacaklarını tam olarak bilmesi ve ekibin birbirine güvenmesi işi kolaylaştırıyor. Profesyonellik bir yana suyu ve modelliği sevmek lazım bu işte. Ne kadar profesyonel model olursanız olun suyun altında bambaşka bir dünya olduğunu unutmamak lazım.”
GELECEĞE ATILAN KULAÇLAR DİLARA’DAN.
Dilara Çetinel ‘Sualtı modelliği’ni işte bu şekilde anlatıyor. Genellikle Akdeniz’de su altına girip poz veren Dilara, “İstanbul Boğazı’nda çekim yapmak çok isterdim; fakat bu mümkün gözükmüyor, çünkü çok akıntı var ve bu olay işi imkânsızlaştırıyor” diyor. Ne diyelim onun yapmış olduğu muhteşem işler kendi alanındaki rakipsizliği ve harika gülümsemesiyle Sular Kraliçesi kendi deyimiyle Okyanuslar ötesi çalışmalarda kendini hazır hisseden yapısıyla geleceğe doğru kulaç atıyor.
Comment here